Arkistonmuodostaja / arkisto

Palaa edelliselle sivulle

Pälli Simon perikunta (Ylivieska)

Toiminta / elinvuodet:1906 - 1984
Historia:Pällijeffin perhe muutti Ylivieskaan Vienan Karjalasta Uhtualta vuonna 1894. Taidemaalari Simo Pälli (e. Pällijeff) syntyi 17.12.1906 Ylivieskassa ja kuoli 1984 Ylivieskassa. Simo Pälli avioitui 1934 Helvi Pohjolan (k. 1991) kanssa. Pälli kehitti itse taitojaan piirtämisessä ja maalaamisessa opiskellen ammattitaiteilijaksi asti. Hän oli ensimmäinen ylivieskalainen ammattitaiteilija, ja hänen ominta alaa olivat pelkistetyt realistiset maisemat mm. Lapista. Lisäksi hän teki piirroksia ja muotokuvia. Taiteilijaura kesti 55 vuotta, jona aikana Pälli piti kolmisenkymmentä yksityisnäyttelyä. Ensimmäinen näyttely pidettiin Oulussa 1945. Retrospektiivinen näyttely pidettiin Ylivieskassa 1972. Viimeiset taulunsa Pälli maalasi vuonna 1982. Pällille on myönnetty Keski-Pohjanmaan kulttuurirahaston apuraha ja Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahaston tunnustuspalkinto. Ylivieskan kaupunki antoi Pällille ensimmäisen kulttuuripalkinnon vuonna 1975.
Muut:Simo Pällin perikunta luovutti Pällin taideateljeen Ylivieskan kaupungin kulttuuritoimelle vuonna 2016. Ateljeen irtaimistoon sisältyi myös kirjallista aineistoa, josta on tehty erillinen luovutussopimus 20.1.2020.
Rajavuodet:
Tietosisältö:Arkisto sisältää luonnoslehtiöitä, taulumyyntiin ja näyttelyihin liittyviä asiakirjoja, valokuvia, painotuotteita sekä Simo Pällin ja hänen puolisonsa henkilökohtaisia asiakirjoja.
Määrä:
Käyttörajoitukset:Valokuvien julkaisuun on pyydettävä luovuttajalta erillinen lupa. Luovuttaja haluaa seurata aineiston käyttöä.

Arkistoyksiköt